[zamknij] |
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach
w naszym sklepie? Wpisz swój adres e-mail!
Tylko subskrybenci otrzymują wysokie rabaty
na zakupy w naszym sklepie.
Nie czekaj, zapisz się już dziś !
WydawnictwoSYSTHERM
AutorBolesław Gaziński
ISBN9788361265764
Liczba stron431
Oprawamiękka
Format170 x 235mm
Rok wydania2013
Językpolski
PRZECHOWALNICTWO ŻYWNOŚCI. TECHNIKA CHŁODNICZA DLA PRAKTYKÓW
W książce omówiono obiegi chłodnicze wraz z przedstawieniem możliwości zastosowania do obliczeń programów komputerowych, czynniki chłodnicze i płyny chłodzące, zasady i metody przechowywania mięsa, pakowanie w modyfikowanej atmosferze (MAP), przechowalnictwo różnych owoców i warzyw, rodzaje i budowę komór, drzwi chłodniczych, meble chłodnicze wraz z zasadami projektowania instalacji chłodniczych do ich zasilania oraz urządzenia pomiarowe do monitorowania mikroklimatu w przechowalnictwie.
Monitoring parametrów mikroklimatu wytworzonego w pomieszczeniach magazynowych, przechowalniczych, uprawowo-hodowlanych jest związany z bezpieczeństwem produktów magazynowanych, przechowywanych czy uprawianych. Nie jest to element wyboru lecz konieczność wymagana przez przepisy prawne związane z systemami bezpieczeństwa produktów np. żywnościowych HACCP, farmaceutycznych GMP lub wymaganiami lokalnych systemów zarządzania jakością.
Główne zalety omawianego systemu monitoringu to:
Autorzy – praktycy i teoretycy, znane i cenione w branży chłodniczej postacie, reprezentujące uczelnie techniczne z terenu całego kraju, kierują książkę do szerokiego grona odbiorców z branży chłodniczej. Publikacja jest kontynuacją tematów związanych z przechowalnictwem żywności podjętych w książce Technika chłodnicza dla praktyków. „Przechowalnictwo i transport” wydanej w 2003 r. , przez Wydawnictwo Systherm i cieszącej się dużym uznaniem środowiska chłodniczego.